2013. április 19., péntek

Órák SL-ben

Április 4-én, az ígéretekhez híven elkezdődtek az órák a virtuális térben. A Second Life világában a Debreceni Egyetemnek egy saját kis "földecskéjén", Kiribatiban. Általában bejelentkezéskor ide érkezem, ez a központi hely, innen indulnak a kalandozások a virtuális világban. Ez a föld nem más, mint egy kis bekerített sziget a tenger közepén, de a sziget alatti, víz alatti világ is az egyetemé, sőt több más szintre is lehet teleportálni, ahol további érdekességek várnak a tanulókra.
A képzés két csoportban (kezdő és haladó) zajlik, de számomra gyakran összefolyik a kettő, mert a kezdőre nem mindig "érek oda", a haladó órán pedig sokszor ott maradok.
Kiribati "közepe"

Így gyakoroltam már az avatarommal való közlekedést, a kezdőpontra való visszatérést (ha véletlenül a tengerbe estem) és a kamera használatát. Ez utóbbi igen nehéz feladatnak bizonyult. Többféle állása van a kameránknak, egy tárgyat több nézőpontból is megvizsgálhatunk, de miután avatarunk ilyenkor nem mozdul, csak a kamera, nehéz ezeket a fókuszálásokat beállítani. Sok gyakorlással, türelemmel mégis sikerült megoldani a feladatokat. Az egyik például az volt, hogy egy a tenger alján lévő kocka aljának a színét kellett megmondani. A kockát úgy kellett megtalálni, hogy csak a kamera mozoghatott, az avatár a víz felszíne felett ácsorgott. Végül is sikerült a királykék színt "meglesnem".
A víz alatt a kockának már hűlt helye
A teleportálások során a virtuális egyetem több szintjére is eljutottunk. Az egyik helyen azt tanultam meg, hogy az SL világát össze lehet kötni az egyetem Moodle felületével, ahova a hallgató regisztrálhat és a "valóságos" feladatait az e-learninges felületen végezheti el. Különböző tárgyakat lehet telepíteni a virtuális egyetem földjére,melyek különböző funkciókkal bírhatnak. Egy italautomata például egy tesztet (vagy többet) tartalmazott. De a barátságos fűzfa alatt ülve, asztalokba telepített teszteket lehetett megoldani. A réten alapműveletek gyakorlására szolgáló kockákat találtam. Mennyivel motiválóbb így egy tesztet kitölteni, mint az iskolapadban ülve!
A SLoodle felület

Tesztautomata

Műveletek kocka
A haladó órákon nehezebb feladatokat kaptak azok, akik már jól ismerik a Second Life világát. Kincsesládák felkutatásával és a bennük lévő kérdésekre való válaszadással kockákat gyűjthettek be a résztvevők, és ha a kilenc kockát helyes sorrendben egymás mellé mozgattuk, Chaplin képe mosolygott ránk. Természetesen az igazi feladat itt a tárgyak mozgatása, mely cseppet sem volt könnyű. De közös munkával, összefogással sikerült. (A virtuális világban ugyanúgy van jelentősége az együttműködésnek, mint a valóságban.)
Az egyik órán adott elemekből egy egész faházat építettünk. Itt tudtam meg, hogy léteznek Second Life-ban úgynevezett sandbox-ok, ingyenes területek, melyeket bizonyos ideig bárki ingyen használhat. Egy ilyen helyszínen épültek fel a faházak. Hát még nem sikerült profi módon, de gondolom ez is, mint minden csak gyakorlás kérdése.
Az első próbálkozás
Kíváncsian várom a következő órákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése